Tegutse juba oma esimesel töökohal õigesti

Tagasi Lisatud:

Kindlasti on oma vigadest õppimine üks mõjusam ja meeldejäävam moodus arenemiseks, kuid oma esimesel töökohal ei pea sa juba oma esimesel päeval vigadest õppima hakkama. Kuigi oled noor ja võib-olla veel kogemusteta töötaja, ei tähenda see seda, et tööandja võib sinuga ülekohtuselt käituda, ning on nii mõnigi asi, mida saad juba enne tööle asumist ära teha, et tagada endale parem töökogemus ning tulevik.

 

  1. Ametlik leping annab kokkulepetele kindluse

Veendu, et sul on tööandjaga sõlmitud korralik leping, kus on kindlasti paika pandud sinu tööülesanded ning täielik töötasu suurus. Kindel leping annab sulle tugevama seljataguse juhuks, kui tööandja hakkab oma kohustusi rikkuma, ja võimalike töövaidluste korral oled paremas positsioonis kui juhul, mil sul ei ole korralikku lepingut sõlmitud.

 

  1. Ümbrikupalgast ei saa pikemas plaanis keegi suuremat kasu

Ära lase tööandjal endale kärbseid pähe ajada ja täielikult või ka osaliselt ümbrikupalka maksta. Kui võtad oma tööandjalt vastu ümbrikupalka, siis pead arvestama sellega, et riskid nii haigus-, koondamis- kui ka tööhüvitisest ilma jäämisega. Lisaks väheneb maksmata maksude tõttu sinu pension, mida tulevikus riigilt saama hakkad, ja ümbrikupalgast tekkinud maksukohustuse eest vastutad ka sina. Esialgu võib küll tunduda ahvatlev võtta vastu ümbrikupalk ning saada kohe rohkem raha kätte, kuid see ei ole sinu tuleviku suhtes aus ning ammugi mitte teiste eeskujulike maksumaksjate suhtes.

 

  1. Kui teed ise, siis tee ikka kõige paremini

Miks mitte tekitada endale täitsa ise oma esimene töökoht ning alustada ettevõtlusega? Seejuures tasub sul olla sama tähelepanelik kui tööandjaga lepingu sõlmimisel ning võib-olla isegi veelgi hoolsam. Oma ettevõttega alustades on ju hea kohe alguses asjad õigesti käima lükata, et eduelamus tuleks suurem. Selleks on olemas ameteid, kes sind hea meelega ettevõtjaks kujunemise teel aitavad. Algust võid teha näiteks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ning Maksu- ja Tolliametiga.

 

Praegu on tööturul pakkumisi kohati isegi rohkem kui tööotsijaid ja nii oled sina tööotsijana eelisseisus. Kui võtad jalge alla alustava ettevõtja tee, siis on sul suurepärane võimalus pakkuda lisaks endale veel ka teistele inimestele head töökogemust. Seega saad igal juhul haarata oma töökoha valimisel ise ohjad ja teha kõik endast olenev, et sinu esimene töökogemus oleks positiivne ja annaks oluliselt kaalu juurde sinu kogemuste pagasile. Ole ainult julge ja hakka peale!